مهریه در قانون جدید
مهریه قانون جدید در زمان حال مهریه تنها به مسلمانان اختصاص دارد. اما برخی از شواهد نشان داده که نه تنها درتاریخ ایران قبل از اسلام رایج بوده بلکه در ادیان مختلف مانند زرتشتی، مسیحیت، یهودی نیزرسم بوده است.
هنگامی صیغه بین زوجین خوانده می شود مرد هدیه ای به همسر خود باید بدهد که مهریه یا (صداق ) نامیده می شود.که امروزه مهریه را برای ثبات زندگی و پایداری زندگی مشترک زناشویی یاضمانتی برای حق طلاق زن است.
در نوع و میزان مهریه اجباری وجود ندارد و بامشورت زوجین و خانواده ها میزآن و نوع آن مشخص می شود.می توان موارد زیر را برای مهریه قراردهیم:
طلا، نقره، املاک، پول های رایج حاضر دنیا، لوازم منزل و…
میزان و تعداد مهریه در کشور ما اصولا از سال تولد دختر و یا تعداد ائمه ها و….می باشد.
بسیاری از زندانی های کشور ما به دلیل عدم توانایی مالی برای پرداخت هزینه مهـریه در زندان هستند.
مهریه در اسلام
براساس فلسفه ابتدایی تعیین مهـریه، مهریه نوعی پیشکش، نحله ،هدیه به صورت نقدی پرداخت می شود. نحله از واژه عربی نحل به معنای زنبور عسل است و چون زنبورعسلی که می سازد بدون چشم داشتی به ما میبخشد نامگذاری شده است.
نرخ مهریه در دیگر کشورها
- در عربستان:عرف مهریه ۱۴هزار دلار
- درجمهوری آذربایجان:۲۰۰۰منات
- هند:۱۰۰هزار تا یک میلیون و ۵۰۰هزار روپیه
- ترکیه:۳۵۰۰۰لیره
- چین:۱۰۰هزار یوان
- عمان:۱۰هزار ریال
مهرالمسمی: نوعی از مهـریه است که زن و شوهر قبل از عقد به میزان ونوع آن توافق نموده و آن رادر هنگام جاری شدن عقد ذکر میکنند.
شرایط مهر المسمی
- دارای ارزش مادی و اقتصادی باشد
- قابل مالکیت وانتقال باشد
- ممتاز و ممیز باشد
- تعیین شده وآشکار شده باشد
- منفعت عقلانی و شرعی باشد
- همشر قدرت پرداخت مهریه ر داشته باش
وکیل مهریه
اگر در زمان جاری شدن عقد راجع به مهـریه به توافق نرسیده باشند یا اینکه مهریه معین طبق قوانین نباشد ولی عمل زناشویی صورت گرفته باشد ،براساس عرف و عادات و… مهریه ای در شان زن تعیین میشود.
تعویض مهر
اگر در هنگام عقد مهر به یکی از زوجین و یاشخص سومی واگذار شود درست است و به آن تعویض مهر میگویند.
قانون ۱۱۰ سکه درزمان قدیم چنانچه مهـریه عند المطالبه بوده است و تعداد بالایی هم داشته، اگر مرد نمی توانست مهـریه را کلی پرداخت کند به خواست زن روانه زندان می شد ولی مطابق ماده ۲۲ قانون جدید،اگر مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه باشد، مرد باید کل ۱۱۰ که را پرداخت کند درغیر اینصورت زن می تواند مرد را روانه زندان کند ولی در پرداخت بیش تر از۱۱۰ سکه دادگاه باتوجه به شرایط مالی همسر، اگرسرمایه ای داشت که بتواند بیشتراز۱۱۰ سکه را بپردازد مرد مستلزم پرداخت تمام مهـریه می شود ولی اگر نتواند بیشتر از ۱۱۰ سکه را بپردازد به زندادن نخواهد رفت و طی مرور زمان باید آن را پرداخت کند.